Bilim Adamlarımız Saratov'da

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu’ndan Prof. Dr. Yalçın Elerman, Doç. Dr. İlker Dinçer ve yüksek lisans öğrencisi Onur Tozkoparan 20 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında Saratov Devlet Üniversitesi Nanoteknoloji Fakültesi’ne bir bilimsel ziyaret gerçekleştirmişlerdir. Bu konuda bilgisine başvurduğumuz Prof. Dr. Yalçın Elerman aşağıdaki bilgileri vermiştir:

Saratov Devlet Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi arasında 5 yıl önce başlayan bilimsel işbirliği artan bir şekilde sürmektedir. 2010-2011 yıllarında çeşitli dönemlerde Saratov Devlet Üniversitesi Nanoteknoloji Fakültesi’nden 8 bilim insanı Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Manyetik Malzemeler Araştırma Laboratuarları’na gelerek, burada Türk bilim insanları ile birlikte nanoteknoloji konusunda bilimsel araştırmalar gerçekleştirmişlerdir.

Saratov Devlet üniversitesi Nanoteknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sergey Venig ile Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yalçın Elerman’ın 2009 yılında nanoparçacıklar ve nanoyapıdaki ince filmler üzerine hazırladıkları araştırma projesi hem TÜBİTAK hem de Rus Bilimler Akademisi tarafından kabul edilmiştir. Bu proje kapsamında ileri teknolojide kullanılabilecek çeşitli nanoparçacık ve nanoyapıların birlikte üretilmesi ve çeşitli fiziksel özelliklerinin incelenmesi planlanmaktadır.

Bu proje bağlamında Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. İlker Dinçer ve yüksek lisans öğrencisi Onur Tozkoparan ile bu bilimsel ziyareti gerçekleştirdik. Bu ziyaret sırasında, bu proje dönemine ait araştırma laboratuarımızda yapmış olduğumuz çalışmalar Saratov Devlet Üniversitesi’nde çeşitli tarihlerde gerçekleştirilen konferanslarda sunulmuş ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.

Çalışma ziyaretinde Saratov Devlet Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuarları’nda bulunan Raman Spektroskopisi, Auger Spektroskopisi, X-Işını tek ve toz kırınım metreleri ve DTA sistemlerinde manyetik nanoparçacıklar ve manyetik ince filmler üzerinde çeşitli deneyler başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Ziyareti gerçekleştiren Ankara Üniversitesi’nden bilim insanları, Saratov Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Leoinit Kossovich ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dmitry Konokov tarafından kabul edilmişlerdir. Bu görüşmelerde iki üniversite arasındaki işbirliğinin artırılması konuları üzerinde durulmuştur.

Bu bilimsel çalışmaların yanı sıra Saratov Devlet Üniversitesi Türk Kültür Merkezi ziyaret edilmiş ve Saratov Devlet Üniversitesi’nde eğitim gören Türk öğrencilerle çeşitli toplantılar düzenlenmiştir. Düzenlenen bu toplantılarla ilgili haberler, yazılı ve görsel basında yer almıştır. Saratov Devlet Televizyonu ve Saratov Devlet Radyosu, ziyareti gerçekleştiren bilim insanları ile çeşitli görüşmeler yapmışlar ve bu görüntüler Devlet televizyonu ve radyosunda yayınlanmıştır.