Alexander von Humboldt bursu sahibi Prof Dr Yalçın Elerman, Bielefeld Üniversitesi Fizik Bölümünde

Bielefeld Üniversitesi Fizik Bölümü'nde manyetik ve spin-elektronik alanında uluslararası üne sahip Dr. Arunava Gupta ve Prof Dr Günter Reiss, Alexander von Humboldt Humboldt vakfının katkılarıyla Prof Dr Yalçın Elerman'ı kendi araştırma gruplarında, özel manyetik özelliklere sahip malzemeler araştırmak için özel olarak davet etmişlerdir.

Bu bilimsel araştırma ziyaretinde, Türk-Alman bilimsel işbirliğinin güçlendirilmesine yaptığı katkı nedeniyle 4 yıl önce Federal Almanya tarafından bilim nişanına layık görülen Prof Elerman, Bilim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) ile TÜBİTAK'ın desteklediği projede spintronik ve şekil hafıza konularını içeren önemli çalışmalar yapmıştır.

Ayrıntılı Bilgi için: http://idw-online.de/pages/de/news434761

Bielefeld Üniversitesinden Prof. Dr. Andreas HÜTTEN ve araştırma grubu ile birlikte verdiğimiz araştırma projesi, Federal Almanya Bilim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından kabul edilmiştir. Üstün özellikli ve spin elektroniğinde kullanılacak manyetik ince filmlerin üretilmesine ve bu manyetik ince filmlerin üstün özelliklerinin incelenmesini amaclayan projede, her iki üniversiteden 10 bilim insanı görev yapmaktadır. Bielefeld Üniversitesi Nanofizik bölümü ile birlikte hazırlanan  proje, 2010 yılında Fen ve Mühendislik’te kabul edilen tek proje olması açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu araştırma projesinde Spintronik’te kullanabilecek yeni manyetik ince filmler üretilecektir. Üretilen üstün özellikli manyetik ince filmlerin yapısal karakterizasyonu ve fiziksel karakterizasyonu  çeşitli yöntemler ile ayrıntılı bir şekilde incelenecktir. Tüm bu incelemelerin tamamlanmasından sonra, üretilen manyetik ince filmler kullanılarak çeşitli manyetik tünelleme eklemleri(MTJ) üretimleri gerçekleştirilecektir.

Bu proje kapsamında, Prof. Dr. Yalçın ELERMAN, Doç. Dr. İlker DİNÇER ve Ercüment YÜZÜAK, Temmuz 2010’da Bielefeld Üniversitesi Nanofizik bölümünde deneysel çalışmalara başlamışlardır. Bu çalışmalarda manyetik tünelleme eklemlerinin üretiminde kullanılacak manyetik ince filmler üretilmiş ve yapısal karakterizasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

Proje kapsamında karşılıklı bilimsel çalışma ziyaretlerinin gerçekleşeceğini aktaran Prof. Dr. Yalçın ELERMAN, Eylül 2010’da Bielefeld Üniversitesinden Prof. Dr. Andreas HÜTTEN ve Alexander Auge Mühendislik Fakültemiz  Manyetik Malzeme Araştırma Grubuna bilimsel bir ziyaret gerçekleştirdiğini açıklamıştır. Üniversitemizin Araştırma laboratuarlarında gerçekleştirilen çalışmalarda,Bielefeld Üniversitesi Nanofizik bölümü laboratuarlarında üretilen manyetik ince filmlerin fiziksel özellikleri incelenmiştir.Atomik Kuvvet Mikroskobu(AFM),Manyetik Kuvvet Mikroskobu(MFM)  ve Fiziksel Özellikler Ölçüm Sistemi(PPMS) nin kullanıldığı bu araştırmalar sonunda ,manyetik ince filmlerin manyetik özellikleri ayrıntılı olarak araştırılmıştır.