MMAG: 2011 yılında gerçekleşen bilimsel ziyaretler

Federal Almanya’nın Bielefeld Üniversitesinden doktora öğrencisi Alexander Auger 10 Ekim-10 Kasım 2011 tarihleri arasında, ortak bilimsel araştırmalar yapmak üzere, Ankara Üniversitesi Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu’na bir bilimsel çalışma ziyareti gerçekleştirmiştir. Ziyaretin amacı, Federal Almanya Bilim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından kabul edilen üstün özellikli ve spin elektroniğinde kullanılacak manyetik ince filmlerin üretilmesine ve bu manyetik ince filmlerin üstün özelliklerinin incelenmesidir. Proje, her iki üniversiteden 10 bilim insanının katkı verdiği 2010 yılında Fen ve Mühendislik’te kabul edilen tek proje olması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma projesinde Spintronik’te kullanabilecek yeni manyetik ince filmler üretilecektir . Üretilen üstün özellikli manyetik ince filmlerin yapısal karakterizasyonu ve fiziksel karakterizasyonu çeşitli yöntemler ile ayrıntılı bir şekilde incelenecktir. Tüm bu incelemelerin tamamlanmasından sonra, üretilen manyetik ince filmler kullanılarak çeşitli manyetik tünelleme eklemleri (MTJ) üretimleri gerçekleştirilecektir.

Üniversitemizin Araştırma laboratuarlarında gerçekleştirilen çalışmalarda,Bielefeld Üniversitesi Nanofizik bölümü laboratuarlarında üretilen manyetik ince filmlerin fiziksel özellikleri incelenmiştir.Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM),Manyetik Kuvvet Mikroskobu (MFM) ve VSM’nin kullanıldığı bu araştırmalar sonunda ,manyetik ince filmlerin manyetik özellikleri ayrıntılı olarak araştırılmıştır.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu’na Rusya Saratov Devlet Üniversitesi ile ortak proje çalışmalarının ilerletilerek geliştirilmesi için Prof. Dr. Dimitry Gorin ve doktora öğrencisi Segey German 27 Ekim-10 Kasım 2011 tarihleri arasında; Dr. Svetlana Klimove ve Dr. Victor Galushka ise 7 Kasım-21 Kasım 2011 tarihleri arasında bilimsel bir ziyaret gerçekleştirmişlerdir. Bu konuda bilgisine başvurduğumuz Prof. Dr. Yalçın Elerman aşağıdaki bilgileri vermiştir:

Saratov Devlet Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi arasında 5 yıl önce başlayan bilimsel işbirliği artan bir şekilde sürmektedir. 2010-2011 yıllarında çeşitli dönemlerde Saratov Devlet Üniversitesi Nanoteknoloji Fakültesi’nden 8 bilim insanı Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Manyetik Malzemeler Araştırma Laboratuarları’na gelerek, burada Türk bilim insanları ile birlikte nanoteknoloji konusunda bilimsel araştırmalar gerçekleştirmişlerdir.

Saratov Devlet üniversitesi Nanoteknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sergey Venig ile Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yalçın Elerman’ın 2009 yılında nanoparçacıklar ve nanoyapıdaki ince filmler üzerine hazırladıkları araştırma projesi hem TÜBİTAK hem de Rus Bilimler Akademisi tarafından kabul edilmiştir. Bu proje kapsamında ileri teknolojide kullanılabilecek çeşitli nanoparçacık ve nanoyapıların birlikte üretilmesi ve çeşitli fiziksel özelliklerinin incelenmesi planlanmaktadır.

Bu proje bağlamında Saratov Devlet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dimitry Gorin ve doktora öğrencisi bu bilimsel ziyareti gerçekleştirmiştir. Bu ziyaret sırasında, bu proje dönemine ait araştırma laboratuarımızda yapmış olduğumuz çalışmalar ile Saratov Devlet Üniversitesi’nde çeşitli tarihlerde gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.

Çalışma ziyaretinde Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği bünyesinde Taramalı Elektron Mikroskobu, Atomik Kuvvet Mikroskobu ve VSM sistemlerinde manyetik nanoparçacıklar ve manyetik ince filmler üzerinde çeşitli deneyler başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Araştırma Grubumuz’a bir diğer bilimsel ziyaret de Cezayir’in Constantin şehrinde yerleşik Mentouri Constantin Üniversitesi Fizik Bölümünden Dr. Souheila Chamekh tarafından gerçekleştirilmiştir. Dr. Chamekh 15 Kasım-15 Aralık 2011 tarihleri arasında, üretiiği çeşitli ince filmlerin incelenmesini Elektron Mikroskobu birimimizde gerçekleştirmiştir.