Bilim Adamlarımız Bielefeld Üniversitesinde

Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yalçın ELERMAN, Doç. Dr. İlker DİNÇER ve doktora öğrencisi Ercüment YÜZÜAK, ortak bilimsel araştırmalar yapmak üzere Federal Almanya’nın Bielefeld Üniversitesine bir bilimsel çalışma ziyareti gerçekleştirmişlerdir. Araştırma grubundan Prof. Dr. Yalçın ELERMAN, bu çalışma ziyareti sırasında gerçekleştirilen ortak bilimsel çalışmalarla ilgili olarak şu bilgileri vermiştir.

Bielefeld Üniversitesinden Prof. Dr. Andreas HÜTTEN ve araştırma grubu ile birlikte verdiğimiz araştırma projesi, Federal Almanya Bilim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından kabul edilmiştir. Üstün özellikli ve spin elektroniğinde kullanılacak manyetik ince filmlerin üretilmesine ve bu manyetik ince filmlerin üstün özelliklerinin incelenmesini amaclayan projede, her iki üniversiteden 10 bilim insanı görev yapmaktadır.Bielefeld Üniversitesi Nanofizik bölümü ile birlikte hazırlanan proje, 2010 yılında Fen ve Mühendislik’te kabul edilen tek proje olması açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu araştırma projesinde Spintronik’te kullanabilecek yeni manyetik ince filmler üretilecektir . Üretilen üstün özellikli manyetik ince filmlerin yapısal karakterizasyonu ve fiziksel karakterizasyonu çeşitli yöntemler ile ayrıntılı bir şekilde incelenecktir. Tüm bu incelemelerin tamamlanmasından sonra, üretilen manyetik ince filmler kullanılarak çeşitli manyetik tünelleme eklemleri(MTJ) üretimleri gerçekleştirilecektir.

Bu proje kapsamında, Prof. Dr. Yalçın ELERMAN, Doç. Dr. İlker DİNÇER ve Ercüment YÜZÜAK, Temmuz 2010’da Bielefeld Üniversitesi Nanofizik bölümünde deneysel çalışmalara başlamışlardır. Bu çalışmalarda manyetik tünelleme eklemlerinin üretiminde kullanılacak manyetik ince filmler üretilmiş ve yapısal karakterizasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

Proje kapsamında karşılıklı bilimsel çalışma ziyaretlerinin gerçekleşeceğini aktaran Prof. Dr. Yalçın ELERMAN, Eylül 2010’da Bielefeld Üniversitesinden Prof. Dr. Andreas HÜTTEN ve Alexander Auge Mühendislik Fakültemiz Manyetik Malzeme Araştırma Grubuna bilimsel bir ziyaret gerçekleştirdiğini açıklamıştır.Üniversitemizin Araştırma laboratuarlarında gerçekleştirilen çalışmalarda,Bielefeld Üniversitesi Nanofizik bölümü laboratuarlarında üretilen manyetik ince filmlerin fiziksel özellikleri incelenmiştir.Atomik Kuvvet Mikroskobu(AFM),Manyetik Kuvvet Mikroskobu(MFM) ve Fiziksel Özellikler Ölçüm Sistemi(PPMS) nin kullanıldığı bu araştırmalar sonunda ,manyetik ince filmlerin manyetik özellikleri ayrıntılı olarak araştırılmıştır.

İlker Dinçer